Journal Post

Ιστορίες απο το Journal

...και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές.
...

14 Σεπτεμβρίου 2015

Το Wordpress και γιατί θα προτιμούσα lapdance απο καλόγρια.
wordpress sucks

To wordpress είναι ένα σύστημα διαχείρησης περιεχομένου, πράγμα που σημαίνει οτι μπορείς να κάνεις ότι γουστάρεις με το περιεχόμενο σου. Κυριολεκτικά. Μπορείς να τροποποιήσεις τα πάντα, ακόμα και το design της ιστοσελίδας σου. Το wordpress στην αρχική μορφή του ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από αρχάριους χρήστες οι οποίοι θέλουν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να δημιουργήσουν ένα απλό ιστολόγιο αλλά και από μεγάλες εταιρίες κατασκευής ιστοσελίδων οι οποίες βασίζονται στην παραγωγή προϊόντων με συνάρτηση τον χρόνο υλοποίησης τους.

Δυστυχώς όμως, το wordpress είναι το πλέον ακατάλληλο εργαλείο δημιουργίας μίας επαγγελματικής εταιρικής ιστοσελίδας. Χρειάζεται συνεχής επίβλεψη και υστερεί τόσο ως προς τον χρόνο τον οποίο χρειάζεται για να εγκατασταθούν τα updates, τα fixes και τα workarounds, όσο και ως προς το γεγονός ότι είναι γεμάτο από τρύπες ασφαλείας. Παρακάτω παραθέτω τους κύριους λόγους για την μη χρησιμοποίησή του.Επώδυνα αργό

Εκτός και εάν το site σας τρέχει σε έναν ninja server τότε είναι ΑΡΓΟ, και ο χρήστης ο οποίος είναι πάντα ένας υποψήφιος πελάτης/συνεργάτης, δεν έχει την υπομονή για την φόρτωση όλων των queries που χρειάζονται για να προβληθούν λίγες σελίδες.Μαγνήτης κακόβουλου λογισμικού

Χωρίς υπερβολές, από την στιγμή που θα γίνει η εγκατάσταση του wordpress στον server σας, με ένα οποιοδήποτε εργαλείο monitoring θα παρατηρήσετε αμέτρητες επιθέσεις από αυτόματα προγράμματα (bot) τα οποία ανιχνεύουν τρύπες στο σύστημα σας.Το cookie monster των resources σας

Το wordpress έχει την ιδιότητα να ρουφάει τόσο πολύ bandwidth και επεξεργαστική ισχύ του server που εάν φιλοξενηθεί σε ένα μέτριο και οικονομικό shared hosting, βάση του αριθμού των plugins που έχει η ιστοσελίδα, θα είναι πεσμένη γύρω στο 40% των περιπτώσεων που κάποιος θα επιχειρεί πρόσβαση σε αυτή.SEO (Search Engine Optimization) Friendly. Μια φορά και έναν καιρό.

Το WP δεν είναι πλέον ο ασφαλής τρόπος για καλές θέσεις σε μηχανές αναζήτησης και στις καρδιές των επισκεπτών. Είναι πλέον υπερβολικά δύσκολη μία καλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, εκτός βέβαια και εάν έχετε ένα δημοφιλές όνομα και το περιεχόμενο σας είναι τόσο καταπληκτικό που το google θα θέλει να του κάνει έρωτα άσχετα με το πόσο αργό και λάθος δομημένο είναι.

Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές, η ιστοσελίδα σας είναι μία αντιγραφή, ένας ακόμα κλώνος με την ίδια βαρετή διάταξη περιεχομένου το οποίο βλέπουμε αμέτρητες φορές καθώς εξερευνούμε site με WP και με αγορασμένα θέματα τα οποία χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.Ο εφιάλτης στο δρόμο με τα Plugin.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι υπερβολικά εύκολο να στήσει κάποιος το δικό του WP. Η κοινότητα του wordpress έχει κάνει έξοχη δουλειά πάνω στο θέμα. Από την άλλη όψη του νομίσματος όμως είναι τα plugin. Τα plugin είναι κομμάτια κώδικα για πρόσθετες λειτουργίες, όπως κάποιο όμορφο μενού, ένα slider, μία φωτογραφική gallery, μία φόρμα επικοινωνίας κλπ.

Όλα ωραία μέχρι εδώ. Ωραία, τουλάχιστον για τον αρχικό δημιουργό του theme που χρησιμοποιείτε. Διότι μόλις εσείς θα θελήσετε κάτι παραπάνω, θα πρέπει να εγκαταστήσετε καινούργια plugin τα οποία, μετά από μία δόση δημιουργικότητας, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δημιουργήσουν κενά ασφαλείας και στην χειρότερη θα καταστρέψουν την τρέχουσα εικόνα της ιστοσελίδας.Η παγίδα του update

Εάν συνδεθείτε σαν διαχειριστής στον πίνακα ελέγχου, θα δείτε ότι έχετε αρκετές ειδοποιήσεις για αναβάθμιση του WP και των plugins του, οι οποίες θα σας πάρουν για πάντα εάν καθίσετε να αναλύσετε τι είναι η κάθε μία ψάχνοντας σε τι ακριβώς υπερτερεί από την έκδοση που έχετε αυτή τη στιγμή, και εάν είναι ασφαλή. Επίσης θα λάβετε μία φιλική υπενθύμιση που λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί η βάση δεδομένων, με συνέπεια να χάσετε όλη την σκληρή δουλειά σας με ένα απλό κλικ. Αλλά δεν διαβάζετε αυτή την υπενθύμιση. Απλά θέλετε να αναβαθμίσετε το site σας και να κλείσετε όλες αυτές τις τρύπες ασφαλείας. Και κάνετε κλικ.

Το site σας εξαφανίστηκε, ο πίνακας ελέγχου σας είναι μία κενή λευκή σελίδα, και το περιεχόμενο σας έχει χαθεί. Θα ξοδέψετε αμέτρητες ώρες ψάχνοντας να βρείτε τρόπο να επαναφέρετε το περιεχόμενο σας, μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι ο μόνος τρόπος για να το κάνετε είναι να επαναφέρετε κάποιο παλιότερο backup σας. Εχετε πάρει backup, σωστά?Tags: